♥ Ya ALlah, Engkaulah Tuhanku, Tiada Tuhan melainkan Engkau.. Engkau mencipta-kanku, aku hamba-Mu dan ikrar pada-Mu semampuku... Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan apa yang aku perbuat, aku mengakui terhadap nikmat-Mu terhadapku dan aku mengakui atas dosaku, maka ampunilah aku, kerana sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau..amin ya Robb...♥

.::.Syukran!.::.

.::.JeMpuT SinGGaH.::.

.::.Peringatan Bersama.::.


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, September 2, 2013

Tahukah Kalian Khasiat al-Manna (gum Arabic) yang Pernah Allah Sebutkan dalam al-Quran?

Bismillahirrahmanirrahim.... 
Sebenarnya dah lama penulis nak tahu dengan detail apa sebenarnya al-manna yang diberitakan Allah dalam al-Quran sebagai makanan terbaik bagi manusia...dan ditakdirkan Allah, baru-baru ni (waktu anak penulis-Solahuddin mengalami cirit birit berpanjangan), Allah pertemukan penulis dan suami dengan seorang doktor. Alhamdulillah, berkat sungguh pertemuan tersebut kerana pertemuan singkat tersebut telah menjernihkan penulis dan suami kepada al-Manna...Apa Dia? dan apa Khasiatnya? berminat nak tahu? Jom baca artikel penuh di bawah....moga beroleh manfaat....


Manna adalah sejenis produk asli dari resin pokok Akasia yang tumbuh di Sudan. Al-Manna  telah  disebut dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah ayat 57. 

"Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu "Mann" dan "Salwa", (serta Kami berfirman): ", Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu". Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri." al-Baqarah:57


Testimoni terhadap pesakit kronik hasil  dari pengambilan Al-Manna amat baik, antaranya sembelit hilang, kulit lebih sihat,  gaut  hilang dan pelbagai lagi. Prebiotik(makanan untuk bakteria baik dalam usus kita) yang terdapat dalam campuran bahan ini adalah  seperti  kebaikan susu ibu, bahkan menurut kajian prebiotik yang terdapat dalam al-Manna adalah sehingga 4x lebih tinggi daripada susu ibu! Subhanallah....


Sudan  adalah pengeluar utama Gum Arabic, yang juga dipanggil dengan nama Hashab. Sudan membekalkan 85% dari bekalan dunia Gum Arabic dan 90% darinya adalah  berkualiti   tinggi. Gum Arabic adalah emulsifier semulajadi yang terbaik digunakan untuk memegang  bahan-bahan yang biasanya tidak dapat bercampur bersama seperti air dengan minyak. Getahnya diperolehi dengan menoreh kulitnya sebagaimana pohon getah ditoreh untuk mengeluarkan susu getah.

-keadaan dalam usus manusia-
PROBIOTIC/FRIENDLY BACTERIA/BAKTERIA BAIK
NON-PROBIOTIC/NON-FRIENDLY BACTERIA/ BAKTERIA JAHAT(Pembawa Penyakit)


Ia  digunakan dalam produk makanan supplement, minuman berkhasiat, dan produk perlangsingan. Gum Arabic menjadi bahan penting dalam bahan makanan, pharmaceutikal danindustri.  Tiada bahan emulsifier yang sebaik Gum Arabic, 3 sudu teh Gum Arabic mengandungi lebih fiber mudah larut dari 10 mangkuk oatmeal, 13 lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune dan mengunyah 7 hari Gum Arabic  mengurangkan karang gigi dan gusi ia juga menghalang pertumbuhan bakteria pada gusi



AJIAN KEATAS GUM ARABIC

Banyak kajian saintifik keatas Gum Arabic mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik(makanan untuk bakteria baik dalam usus).Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik(bakteria baik) berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.
           
Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic :

1. Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit  darah tinggi.
2. Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
3. Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
4. Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam    lumen usus dan penghasilan cytokine.
5. Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
6. Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi    angiogenetic factors .
7. Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
8. Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).
              
Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).
             
Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Gum Arabic selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

59 comments:

  1. leh taw x mana leh dptkan manna nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila klik pada "sumber" di bawah artikel kat atas ya...kat website tu ada jual:)

      Delete
    2. Untuk pembelian secara borong

      Boleh SMS/WhatsApp : 019 495 1082

      Semoga bermanfaat :)

      Delete
  2. untuk dapatka arabic gum hubungi hj ibrahim 0123344001

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok terima kasih.....boleh share dgn shbt n keluarga....

      Delete
  3. Saya menjual Gum Arabic atau Al-Manna dari jenis Acacia Senegal gred 1, iaitu Gum Arabic yang terbaik, ia diimport dari Sudan. 100% asli tanpa bahan pengawet (Pure Food Grade Gum Arabic Acacia Senegal Powder KB-120, kibble size: < 125 Micron, hand-picked and hand-selected, High quality Acacia Senegal Gum Arabic Powder , meeting all foods, Pharmaceutical, and cosmetic qualifications, Purity: 99.50% Minimum). Harga RM150 sekilogram. Sms saya: 0136402967. Lawati blog saya: http://gumarab.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam....encik jual skali dgn tayebat ke al-manna shj?

      Delete
    2. Salam....encik jual skali dgn tayebat ke al-manna shj?

      Delete
    3. Saya jual al-Manna sahaja, tk

      Delete
  4. Kawan sy bagi arabic gum utk org tua sy yg sakit buah pinggang tahap akhir. Sy telah melihat sndiri keberkesanannya. Boleh hubungi sms dia 0138602927

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, maaf lambat reply sebab saya lama saya tak masuk ke blog ni. Saya jual al-Manna sahaja

      Delete
  5. Kecewa dgn sikap penjual dri gua musang menjual dgn harga 150rgt untuk 150grm..harap semua pengedar berhati2 dgn beliau.. sikapnya suka menikam kt dari belakang








    ReplyDelete
    Replies
    1. Di mana nak dapatkan gum arabic dgn harga yg berpatutan. Kakak sy pesakit buah pinggang yg kurang berkemampuan.

      Delete
    2. Sy pun terkene tipu..150gm djual rm150..beralamt di kota bharu..berhati² ye kwn²,,

      Delete
    3. Untuk pembelian secara borong

      Boleh SMS/WhatsApp : 019 495 1082

      Semoga bermanfaat :)

      Delete
    4. saya beli di Wisma UNIKEB Bangi. Depan UKM.

      Delete
  6. Saya pesakit GERD yang kronik...dah bermacam produk saya cuba..x menampakkan kesembuhan.Dah Setahun saya operate Jan 2013. Baru 4 hari saya mengambil Al Manna & Tayebat ini (10/1/2014) Setelah disarankan oleh kawan sepejabat..perut saya kembung sentiasa.Senak dan pedih...Insyaalah saya akan mencuba dulu...Semoga Allah menyembuhkan penyakit saya ini...disamping diabetis & darah tinggi...Insya Allah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kpada smua yg mengalami masalah buah pinggang.di sini sy ingin kongsikan pengalaman sy merawat suami sy seorang penghidap penyakit kegagalan buah pinggang stage 5.suami sy mula mengalami masalah ini 13 tahun yg lps.utk makluman suami sy pernah menggunakan smua kaedah utk cuci b.pgg.samaada pd ,capd ,ijc ,firmural dan juga fistula.hampir 9 tahun sy menjaganya kerana terpkasa ulang alik ke hospital utk dealisis.selain dealisis pelbagai cara rawatan tradisional dan ubat ubatan yg ada di pasaran kami cuba utk mengubati suami sy.Alhamdulillah tahun 2012 semasa sy ke brunei utk dptkan rawatan suami sy di sana.sy di perkenalkna dgn sjenis ubat yg di buat oleh pakar buah pgg di sana..untuk makluman suami sy sdh tdk buang air kecil hampir 7 tahun.tp slepas 6hr mengamalkan ubat tersebut suami sy mula mebunag air kecil secara normal.dan yg menggembirakan sy sudah hampir 3 tahun suami sy sdh tdk perlu berulang alik ke hospital utk dealisis.satu keajaiban di mana b.pgg suami sy sdh mula kembali normal.Alhamdulillah.bg mana mana yg ingin mencuba blh hubungi sy 01125461455mi

      Delete
    2. Sis...sudah2lah nak tipu urg bagitau suami sembuh.dah dpt duit terus lesap..berdosa tau makan duit haram...berhati hati dgn perempuan ini dan baik jgn hubungi talian tu..

      Delete
  7. hubungi saya hassanah di 0174841896 untuk dapatkan satu botol 500g al manna/tayebat=rm140 termasuk kos penghantaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp hrganya mahal sgt sedangkan sy beli 1kg = RM 150.00

      Delete
    2. Puan Dalila Areefa beli dkat mana??..boleh sy dpatkn no contact pengedar tu tak??

      Delete
  8. Assalamualaikum wrt wbt,
    Saya ada menjual arabic gum dalam bentuk raw dan serbuk dari Sudan. Saya belum sempat nak buat blog mengenainya. Sekadar nak share. Sila hubungi/watsapp 0193802003 (aza).

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum....
    Saya pengamal perubatan herba ..sejak menggunakan Arabic gum dan Luban makanan sunnah badan rasa lebih bertenaga n kurang rasa stress walaupun banyak kerja / tugas di pejabat. Utk berkongsi manfaat dan keberkesan makanan sunnah ini saya terpangil membantu sahabat2 yg menghidapi pelbagai penyakit...buah pinggang, kencing manis , darah tinggi , stress dsb...Alhamdulillah ianya amat membantu....malah ada pesakit saya yg tdk lg bergantung pada ubatan modern / hospital. 1. Jus goji Manna (Arabic gum ) 2. Jus Goji Luban antara produk terbaharu yg amat bagus utk dijadikan supplement di samping penjagaan pemakanan yg betul....inshaAllah. Berminat blh sms /wssp - 010 2357973 / 011 26167078. Bioshifax Marketing. Utk info Rawatan Herba Dan Pemakanan blh klik di sini..http://herbadanpemakanan.blogspot.com/.

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah. tak sangka pengambilan multivitamin saya selama ni ada jugak al-manna ni. alhamdulillah. hidup sihat sememangnya keperluan untuk ibadah kita :)

    ReplyDelete
  11. Kenapa WHO ketegorikan arabic gum sebagai food additive bukan diketogikan sebagai ubat. Usa dan france adalah mengipot utama arabic gum yang di gunakan sebagai bahan dalam ubat. Jawapan nya sekiranya orang mengetahui ia adalah ubat harga arabic gum akan tinggi dan Sudan akan menjadi negara kaya dan pihak yahudi tidak membiarkan negara islam yang mentang mereka kaya., mereka suka kalau sudan mundur dan kacau bilau

    ReplyDelete
  12. Informasi yang bagus dan bermanfaat saya bru tahu mengenai buah al mana dan khasiat yang terkandung didalamnya!, terimakasih

    ReplyDelete
  13. Kalau buasir bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.

      Sakit buah pinggang tahap kronik pun boleh dengan izinnya

      Untuk pembelian secara borong

      Boleh SMS/WhatsApp : 019 495 1082

      Semoga bermanfaat :)

      Delete
  14. Al manna atau arabic gum, khasiatnya sangatlah banyak. Saya amat syorkan kepada pesakit2 buah pinggang, kencing manis, prostate untuk.mengambilnya.
    sila layari https://www.facebook.com/gumarabicnazreeina

    ReplyDelete
  15. boleh dapatkan gum arabic al manna dan tayebat oleh syarikat natural prebiotic sdn bhd. atau hubungi saya 019 3452631 untuk mendapatkan produk.. boleh dihantar seluruh malaysia.. layari www.naturalprebiotic.com.my

    ReplyDelete
  16. untuk al manna boleh hubungi melalui sms atau whatsapp hj badrul 012 3785089..akan dihntr mlalui pos laju ins shaa Allah

    ReplyDelete
  17. saya ambil terus dari sudan ..saya pelajar dari negara sudan dan masih ada contact dr sana...jika berminat nak ambil borong manna...boleh lawat fb saya FB GUM ARAB...saya boleh bagi harga murah jika borong mencapai 1kg sahaja...sekarang saya ada 8 kg...dah nak luak ni..ramai tanya...pm saya..

    ReplyDelete
  18. gum arabic yang di proses menjadi serbuk lebih mudah dibancuh dengar air dan boleh terus diminum. dan masih mengekalkan kandungan prebiotik 85%. serbuk ini juga boleh dijadikan scrub muka untuk kulit yg lebih licin dan bersih. juga boleh dijadikan mask jika dicampur dgn sedikit air kerana ianya menpunyai struktur sperti getah.. hubungi saya 019 3452631, penghantaran percuma. tq

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum sahabat2 yg dii kasihi.....
    Sekiranya anda berminat untuk membeli Al Manna / Arabic Gum serbuk secara borong 150grm/ pek dgn harga istemewa - (Rm25/pek utk belian 10 pek/ kotak ) - Jenama ELNASR -100% natural - instan powder - Al manna btk Ketulan juga ada ..berminat blh hubungi

    Wsp / sms - 011 26167078.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum...saya menjual gum arabic@ almanna gred 1 acacia senegal yg diimport dr sudan...layari www.gumarabic.my ..sms/wasap 0195256715

    ReplyDelete
  21. Untuk pembelian secara borong

    Boleh SMS/WhatsApp : 019 495 1082

    Semoga bermanfaat :)

    ReplyDelete
  22. Khasiat almanna memang bnyk inshaaAllah..yg bminat sila hubungi sy di hp 0123785089..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum...
    sejak mengamalkan al manna darah tinggi / kolestrol / cyst buah pinggang saya semakin pulih tanpa pengambilan sebarang drug / ubat chemical...syukur alhamdulillah.
    setelah saya guna sendiri dan perolehi keberkesannanya tanpa kesan sampingan saya berani pekenalkan pada sahabat / saudara / kenalan agar sama2 mendapat manfaat makanan sunnah yg tak pernah saya tau sebelum ini.
    ingin mendapat info lanjut mengenali al manna / arabic gum boleh hubungi saya wsp - sms- 011 26167078.
    Jika anda berminat dapatkan al manna ketulan gred terbaik / serbuk dalam jumlah yang banyak antara 1kg - 100kg ketulan / 1 pek - 1000 pek serbuk jenama ElNASAR blh hubungi saya harga amat2 berpatutan..
    ......berkongsi manfaat/ khasiat makanan sunah utk semua ....

    ReplyDelete
  24. salam kpada smua yg mengalami masalah buah pinggang.di sini sy ingin kongsikan pengalaman sy merawat suami sy seorang penghidap penyakit kegagalan buah pinggang stage 5.suami sy mula mengalami masalah ini 13 tahun yg lps.utk makluman suami sy pernah menggunakan smua kaedah utk cuci b.pgg.samaada pd ,capd ,ijc ,firmural dan juga fistula.hampir 9 tahun sy menjaganya kerana terpkasa ulang alik ke hospital utk dealisis.selain dealisis pelbagai cara rawatan tradisional dan ubat ubatan yg ada di pasaran kami cuba utk mengubati suami sy.Alhamdulillah tahun 2012 semasa sy ke brunei utk dptkan rawatan suami sy di sana.sy di perkenalkna dgn sjenis ubat yg di buat oleh pakar buah pgg di sana..untuk makluman suami sy sdh tdk buang air kecil hampir 7 tahun.tp slepas 6hr mengamalkan ubat tersebut suami sy mula mebunag air kecil secara normal.dan yg menggembirakan sy sudah hampir 3 tahun suami sy sdh tdk perlu berulang alik ke hospital utk dealisis.satu keajaiban di mana b.pgg suami sy sdh mula kembali normal.Alhamdulillah.bg mana mana yg ingin mencuba blh hubungi sy 01125461455

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berhati2 ngan perempuan ni...cakap suami sembuh setelah berubat d brunei..dia dah tipu sy.
      duit dah bank in tapi lesap...sy bkn nak cari untung pun tapi dah terkena dgn urg mcm ni dan tak mahu yg lain pun menghadapi masalah yg sama...

      Delete
    2. saya dh beli arabic gum ni di kedai pak arab di kajang.cuma rm18 ringgit je...napa nak jual mahal2.utk 150g.

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Bagaimana bentuk asal tayebat? Kalau ingin beli sndiri di negara arab apa namanya?

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Bagaimana bentuk asal tayebat? Kalau ingin beli sndiri di negara arab apa namanya?

    ReplyDelete
  29. Beli d mana mana kedai arab ada. 100 gram rm 15
    Harga standard. Al manna atau Taye bat sama je khasiatnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu beli di kedai pak arab. . Jgn tertipu

      Delete
    2. Belilah di kedai arab terus. Di Ampang byk m dah tentu mereka bwk drpd sana.

      nazir

      Delete
  30. Jenis asli ketulan rm10-15 100gm
    Jenis serbuk 150gm paket ElNasr rm35-40
    harga beza sikit sbb ada pengedar amik kuantiti byk bole jual murah sikit
    bila peniaga kecik amik kuantiti sikit harga tinggi sikit la. Kalau rm100-150 utk sekilo logik juga

    ReplyDelete
  31. Salam...adakah sesusi utk pesakit gout? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum...sapa2 tau apa beza arabic gum (getah acasia) dengan luban (kemenyan arab)...arabic gum baik utk buah pinggang...luban baik utk wanita mengandung...atau dua2 ni adlh barang yg sama?

    ReplyDelete
  33. nak RM1000 sebulan tak perlu cari org @ taja orang.. pasif income mudah.. berminat sila hubungi saya rozel - wasap 010-3204087.

    ReplyDelete
  34. Sy cuba baru seminggu. Alhamdulillah sakit kulit/eczema 20 tahun nampak.perubahan positif. HARGA manna kat Bandar Baru Bangi jauh lebih murah RM80/kg. Apesal penjual2 kat sini amik.untung banyak sgt. Nak kata gred lain2, manna yg saya beli ni ok je. ABAH dgn mak sy sakit kencing manis dan buah pinggang..amalkan manna so far tambah sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakit kulit eczema tu guna sapu dkulit atau just minum?

      Delete
  35. Kalau nak beli yg serbuk pastikan yg diproses secara cold process supaya khasiat tak hilang.kalau diproses menjadi serbuk guna suhu yg tinggi khasiat nya hilang.kaji dulu produk yg ada di pasaran. Kalau nak murah dan tanpa was was beli ketul aje dan rendam.

    Manna dan tayebat khasiat berbeza ye. Pokok arabic gum yg berlainan.

    ReplyDelete

.::.Jom Kuliah.::.

Merah: Surau An-Nur, Bandar Baru Bangi Koko : Masjid Jamek, Kajang Hijau: Surau Saujana Impian, Kajang